Lessen (FAQ)

Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen?
Vanaf 10 jaar kun je beginnen met saxofoon spelen. Voor kinderen jonger dan 10 raad ik altijd eerst een proefles aan om te kunnen bepalen of het kind eraan toe is. Je begint namelijk meestal op de altsaxofoon, en dat is een redelijk groot, volwassen instrument. Jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen kunnen ook op de grotere tenorsax beginnen.

Moet ik al kunnen spelen?
Nee. Ik geef les aan beginners en gevorderden (die bijvoorbeeld al sopraansax, altsax, tenorsax of baritonsax spelen) die hun techniek willen verbeteren.

Hoe snel kan ik een liedje spelen?
Al gauw zul je een reeks tonen en eenvoudige liedjes kunnen spelen. Als je blokfluit, fluit of klarinet hebt gespeeld, zal het begin nog sneller gaan, omdat er veel overeenkomsten met de saxofoon zijn.

Welke soort muziek ga ik leren?
Tijdens de lessen maak je kennis met verschillende soorten muziek die je op de saxofoon kunt spelen. Nadat je de basistechniek onder de knie hebt, kun je zelf bepalen welke richting je op wilt of welke soort muziek je graag wilt maken. Bijvoorbeeld: jazz, blues, pop, klassiek of hedendaagse muziek.

Moet ik noten kunnen lezen?
Je hoeft geen noten te kunnen lezen om te beginnen, dit leer je stapsgewijs in de loop van de cursus.

Hoeveel tijd kost het studeren?
Natuurlijk is studeren naast de les zeer belangrijk om vooruitgang te boeken. Hoe regelmatiger hoe beter, denk in het begin aan 15-20 minuten per keer.

Wat voor lessen kan ik krijgen?
Ik geef behalve saxofoonles ook les in improvisatie en spelen in een saxsectie. Daarnaast kun je bij mij ook terecht voor lessen in harmonieleer, muziektheorie, arrangeren en componeren.

Leren improviseren kan al als je net begonnen bent. De overige lessoorten zijn mogelijk voor zowel leerlingen zonder enige ervaring als voor gevorderden die hun praktische vaardigheden willen verbeteren of hun kennis van akkoordenschema's en theorie willen uitbreiden.

Op de saxofoon kan je ook een aantal 'stoere dingen' leren: je kan leren 'scheuren', leren gebruik maken van toptones (hele hoge tonen), Flatterzunge en andere handigheden en vaardigheden.

Waar worden de lessen gegeven?
Op dit moment geef ik les op 3 verschillende locaties in de regio Amsterdam & De Zaanstreek: Krommenie (maandag), Zaandam (dinsdag) en Amsterdam (woensdag). Tevens bestaat de mogelijkheid om lessen online te volgen.

De lessen vinden plaats vanaf 14 uur (of eerder, na overleg) op de genoemde dagen en zijn altijd volgens afspraak. Neem contact op voor meer informatie over beschikbare lestijden.


Kijk voor de meeste actuele informatie en leslokaties op deze website.